Pēteris un Dace par piedzīvoto un redzēto

September 17, 2011

Par politiku domājot

Pirmkārt, varu atzīties – mēs šajās vēlēšanās nebalsojām. Protams, varētu visu vainu novelt uz CVK, kas, visus 3, Kanādā esošos vēlēšanu iecirkņus bija izvietojusi vienu otram tuvumā - Kanādas austrumu daļā. Nevienu iecirkni neatverot vidienē vai valsts rietumos. Bet patiesība ir tāda, ka esam izvēlējušies būt ārpus Latvijas, līdz ar to daļu vainas vajadzētu uzņemties pašiem.

Runājot par vēlēšanu rezultātiem varu teikt, ka esmu apmierināts ar to kā valsts iedzīvotāji ir sabalsojuši. Nepārprotiet mani, nekad ne esmu bijis un diez vai būšu Saskaņas Centra fans, tomēr domāju, ka šī ir lieliska iespēja viņiem pierādīt, ka viņi vispār ir rīcībspējīgi, nevis tikai tukšu salmu kūlēji.

Saskaņas Centrs līdz šim ir spējuši tikai gudri runāt, domāju ir pienācis laiks viņiem arī pierādīt, ka viņi vispār kaut ko var izdarīt. Ņemot vērā, ka viņiem nav vairākums – man ir cerība, ka citas partijas nepieļaus viņiem izbīdīt kādus „kreisos” projektus. Tomēr gribētu, lai viņi ir koalīcijā ar ZRP, lai viņi pierāda, ka ir spējīgi atnest momentāno labklājību valstī un visu pārējo, ko viņi saviem tautiešiem ir solījuši un par ko gudri runājuši. Ja rezultātu nebūs, nākošais vēlēšanu rezultāts varētu būt interesants.

Zatlera Reformu Partija ir atnākusi ar lielu blīkšķi - ceru, ka viņi arī spēs pierādīt, ka ir kas vairāk nekā tikai šova organizatori un vienas dienas pasākums. Būs interesanti pavērot kā spēs noturēties kopā. Noteikti pozitīvi skatos uz šo kustību, bet gribu redzēt darbus, nevis tikai runas par to, ka „esam jauni un ir idejas”. Gribu redzēt ideju realizāciju. Un arī viņu darbu rezultāts noteikti atspoguļosies nākošo vēlēšanu balsojumā.

Vienotība manās acīs ir strauji zaudējusi vērtību kā rīcībspējīga partija. Visas solītās reformas bija tikai priekšvēlēšanu kampaņa, realitāte bija lineāra griešana un neiedziļināšanās problēmās. Reformas bija uz papīra, bet ne realitātē – cilvēkiem mainījās amati, bet funkcijas nē. Kā saka ķeksīti ielikt varēja, bet valsts aparāta darbību kopumā tas neuzlaboja, tikai pasliktināja, jo ieviesa vispārēju nesaprašanu. Vēl vairāk viņu tēlu grauj nespēja rīkoties AirBaltic lietā, kas vispār ir atsevišķs stāsts. Domāju, ka šī partija sevi „ir pierādījusi” un tai ir laiks pasēdēt malā un padomāt par dzīvi.

Un vispār domājot par Kanādu un Latviju nāk prātā analoģijas. Kanādā arī šogad bija ārkārtas vēlēšanas, tikai atšķirībā no Latvijas vadošā partija šeit nostiprināja savas pozīcijas un ieguva vairākumu... Tas par kaut ko liecina, ne tā?! Bet ne par to ir stāsts. Stāts ir par Franču un Kvebekas tiesību „aizstāvjiem” – partiju Kvebekas Bloks (Bloc Quebecois), kura katrās vēlēšanās iepriekš bija ieguvusi lielu atbalstu Kvebekas provincē, bet šajās ārkārtas vēlēšanās notika negaidītais – viņi praktiski izkrita no parlamenta. Katram ir skaidrs, ka tas nenotika bez iemesla. Patiesībā iemesls bija ļoti vienkāršs, partija vienkārši nebija rīcības spējīga, viņi bija lieli runātāji, nevis darītāji. Ar to es vēlos pateikt, ka arī Saskaņas Centram nav garantēts mūžīgas krievvalodīgo atbalsts, jo arī vēlētājiem ir savs pacietības mērs un agrāk vai vēlāk viņi saprot, ka partija par ko viņi balso ir/nav rīcībspējīga un tad notiek interesantas lietas... :)

Nobeigumā vēlētos pateikt, ka ne viss valstī ir atkarīgs no valdības, bet arī no pašiem pilsoņiem. Ja reiz  mēs paši viņus akli ievēlam zinot, kas tie par vēžiem, tad paši arī rēķināmies ar sekām. Latvija ir maza valsts un tā ir atkarīga no citām „lielajām ekonomikām”.  Šeit tikai atliek piebilst, ka kamēr valstī netiks izvirzītas prioritātes attiecībā uz sfērām, kas tiks uzskatītas par galveno ekonomikas dzinējspēku nekas nenotiks. Prioritāšu un vīzijas trūkums bija viens no iemesliem, kas mums lika izšķirties par labu citas dzimtenes meklējumiem un tas ir tikai normāli, jo esam brīvi cilvēki un mums ir tikai viena dzīve – neizniekosim to!

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Scroll To Top