Pēteris un Dace par piedzīvoto un redzēto

July 20, 2012

Bija tāda Kanādas diena (Canada day)!

Jūlijs jau pilnā plaukumā, taču attinot nedaudz filmu līdz mēneša pirmajām dienām, tad bija tur tāds pirmais datums un Kanādas diena. Dažas dienas pirms lielās, brīvās valsts ASV svētkiem.
Kanādas dienu, katrā provincē svin kā nu māk un var atļauties. Katra pilsēta kaut ko rīko. Visu ko šajā dienā var sadarīties vai arī vienkārši aizlaisties no burzmas, tuvāk pie dabas. Kanādas diena ir iemesls garajām brīvdienām – 3 dienas slaistīšanās. Tādēļ liela daļa vankuveriešu jau piektdienas pēcpusdienā devās ārā no lielpilsētas. Nepameta sajūta, ka svētkos ir stipri mazāk cilvēku nekā iepriekšējā gadā, bet var jau būt ka maldamies.
Tāpat kā pagājušajā gadā, arī šogad gar ūdens malu jeb promenādi izvietotas kādas atrakcijas – kāds dzied, kāds dejo, kāds tirgo cukurvati vai kādu citu ēdmaņu, kāds mālē bērniem sejas, kāds piedāvā apskatīt gleznu izstādi, kāds dala piespraudītes un karodziņus, kāds aicina izveidot pašam savu origami kļavas lapu, kāds ir vienkārši valis un nebija sagatavojies, ka kāds varētu iedomāties viņu cilāt (Uģi?!) :D utt. Paralēli visam notikās arī džeza mūzikas festivāls, tādēļ šī mūzikas stila cienītājiem bija iespēja baudīt labu mūziku. Noteikti notikās vēl visa kā cita, ko paši neredzējām un neesmu pieminējusi.
Cauri visai burzmai, jeb pareizāk zem tās, mums atklāja vietu, kur izliktas 2012.gada olimpiādes medaļas.
Noķērām iespēju noknipsēties ar Canadian Mountie (RCMP). Man tā simpatizē viņu tērpi. Viņi man atgādina par vienu bērnības seriālu „Due South”, kur galvenā lomā bija Paul Gross un dikti skaists suņuks.
Kā visos šādos svētkos ir arī parāde, ko šogad arī mēs redzējām. Izvēlējāmies gan ne visai veiksmīgu skata punktu priekš bildēšanas, bet tas nekas. Kā izrādījās tad agri no rīta arī mūsu pusē, Ziemeļu Vankuverā, bija parāde. Šķiet ka to mēs nogulējām. :)

Kāda izskatās parāde kanādiešu gaumē? Nu, šķita, ka viss notiek pašplūsmā jo dalībniekus neviens nekomentēja un nekoriģēja, taču varēja redzēt dažādu tautību priekšnesumus, krāšņus tērpus, dejotprasmi un dziedātprasmi, mašīnas, ugunsdzēsējus, policistus un citus. Starp visām tautībām (tās nebija visas ko varēja redzēt parādes laikā un kas dzīvo Vankuverā) pietrūka vien dejojoši latvieši tautastērpos. Uz nākamā gada parādi jāsaorganizējas, ko?
Manuprāt, visfeinākais priekšnesums jeb prasmju demonstrējums bija policistiem uz motocikliem – tas bija kaut kas. Iepriekš biju redzējusi kā viņi šim priekšnesumam gatavojas. Gājiena laikā izveidojās smieklīga situācija – parādes dalībniekiem radās tāds kā sastrēgums, jo parāde iet pa vienu ielu un tad nogriežas uz citu. Par cik nebija neviens kas kaut ko stāsta par dalībniekiem vai uzmundrina tos un skatītājus, tad parāde tā arī klusēdama stāvēja un gaidīja brīdi kad varēs doties tālāk. Tiklīdz sakustējās plūsma, arī parāde atdzīvojās. Nez kā tas bija citos posmos, bet mūsējā bija klusums, kur skatītāji vien čaloja. Lai nu kā parāde bija ļoti koša.
Noskatījāmies parādi un lēnā garā devāmies uz mašīnas pusi, jo gribējām skatīt uguņošanu no mūsu puses. Iedomājāmies ka tur varētu būt skaists skats, bet neiedomājāmies cik tālu patiesībā mēs atrodamies.. Ja pagājušajā gadā uguņošanu skatījāmies turpat uz promenādes, kas ir ļoti tuvu un viss izskatās liels un skaists, tad šogad mūsu izvēle bija neliela vilšanās jo viss bija skaists, bet maziņš.
Ievērojām ka otrpus Lions Gate tiltam arī kaut kas pukšķinās un kā izrādījās tā bija sinhronizēta, tāda pati uguņošana Rietum Vankuveras (West Vancouver) pusē. Nezinājām to iepriekš. Lai nu kā, tagad zinām, ka mums ir izvēles, kur skatīties uguņošanu.

Diena bija skaista, saulaina un patīkami pavadīta. Tāda lūk bija mūsu Kanādas diena.

Uģi, paldies Tev par bildēm! :)

Lai jauka nedēļas nogale!

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Scroll To Top