Pēteris un Dace par piedzīvoto un redzēto

September 30, 2015

Apkārt Latvijai ar velo | Around Latvia on bicycle

[Please scroll down for the English version]


[LV]

Ceļot ir fantastiski. Tomēr dienās, kad līst kā ar spaiņiem. Garām panesās smagais un piekaisa pilnu seju ar akmeņiem. Stipri nākas pārdomāt vai gribās ceļojumu turpināt, vai tomēr pasūtīt visus pāris mājas tālāk un pielikt tam visam punktu.



Lai gan ar velo nekad nebijām ceļojuši, apmēram gadu atpakaļ, kad mūsu labi draugi paziņoja par saviem plāniem precēties, galvā iešāvās doma, ka esot Latvijā varētu arī apbraukt apkārt Latvijas robežlīnijai. Kā papildus motivācija, kalpoja arī fakts, ka esam ceļojuši pa ārzemēm, tomēr savu dzimto zemi apskatījuši un apceļojuši pamaz. Mums nekad nav bijušas šaubas, ka Latvijā ir skaisti un, ka apskates objektu netrūkst. Vienmēr ir bijusi vēlme nedaudz vairāk iepazīt visas Latvijas daļas. Ne tikai tās, kurās esam dzīvojuši.

Kā jau varat iedomāties, nekāda mežonīgā plānošana veikta netika. Sākotnēji veltījām pāris stundas, lai internetā apskatītu citu cilvēku pieredzi un ieteikumus attiecībā uz lietām, kas ņemamas līdzi. Sastādījām sarakstu ar lietām, ko vajadzētu savākt līdz brīdim, kad startēsim. Par laimi pašu lielāko – riteņu jautājumu, mums palīdzēja atrisināt mūsu draugi. Viņi bija gatavi tos aizdot mums uz mēnesi, kamēr mērojam ceļu apkārt Latvijas robežlīnijai – Liels paldies jums, ļoti novērtējam! Kas attiecās uz maršrutu, tam tika veltīta kāda stunda, lai saprastu, kur ir ceļi un ar ko varam rēķināties. Reāli maršruta un naktsmītņu plānošana kā tāda notika katru dienu braucot un skatoties uz laikapstākļiem un pašsajūtu.

Patīkami bija redzēt, ka pierobežā mājas, kas ir apdzīvotas ir apkoptas. Ja mājā kāds dzīvo, neskatoties uz tās stāvokli, tā būs piekopta – zāle nopļauta, puķe iestādīta. Tas tiešām priecēja. Protams, mums nav ilūzijas, ka laukos ir viegli dzīvot. Bet tur ir cilvēki, kas rūpējās par zemīti, lopiņu un sitās kā var. Šie cilvēki ir tiešām forši! Latvieši vispār ir forši! Tas laikam ir bonuss braucot ar velo – tu esi atvērts visiem elementiem, un arī bieži vien atkarīgs no apkārtējiem cilvēkiem. Nereti sanāca gulēt arī pie kāda pļavā, un cilvēkiem nebija ne mazāko problēma ar to. Papildus tam, bieži vien, mums tika piedāvāti un doti pašmāju labumi. Tikām pat pie svaigā piena, ko iesākot ceļojumu tik ļoti gribējās atkal nobaudīt.

Arī, kad vienam no velo rādās tehniska rakstura problēmas tieši Latgalieši bija tik pretimnākoši, ka palīdzēja mums ar velo labošanu. Papildus tam izguldīja un pabaroja mūs. Lai gan mums ir daudz pozitīvu atmiņu no šī piedzīvojuma par skaistajām vietām, kas redzētas, tieši cilvēki ir tie, kas padarīja šo ceļojumu īpašu. Brīžos, kad mums gāja smagi vienmēr uzradās kāds, kas padarīja mūsu dienu gaišāku un palīdzēja nostāties atpakaļ uz trases un doties atkal pretī mērķim!

Kā mums gāja citādāk? Visādi! :) Bija dienas, kad mīties bija pārsteidzoši viegli un likās, ka ritenim ir motors. Ne tik pārsteidzošā kārtā, bija dienas kad likās, ka neskatoties uz to, ka mīšanās procesā tiek tērēta visa iespējamā enerģija, nekas uz priekšu nekustās.  Izbaudījām visu – karstu laiku, vēsāku laiku, nedaudz lietus un ļoti daudz lietus. Reizēm gandrīz visu to vienā dienā… :) Ne tikai izbaudījām dažādos laikapstākļus, bet arī visa veida ceļa segumus, sākot ar ideālu asfaltu beidzot ar ceļu vai precīzāk taku, kas teorētiski eksistē kartē. Atcerēties būs ko! :)

Tiesa gan, reālais finišs pienāca 20km pirms paredzētā. Paredzēto finišu gan sanāca sasniegt tikai pēc Traumpunkta apmeklējuma un vairs ne uz riteņiem. Neskatoties uz to, tas tiešām bija fantastisks brauciens. Vērtas katras minūtes, stundas un dienas. Neskatoties uz to, ka Dace piedzīvoja diezgan smagu kritienu un potenciāli priekšā ir pailgs atlabšanas process, mēs abi esam vienoti tajā, ka tas bija to vērts.

Latvija ir skaista, un Latvieši ir lieliski cilvēki. Vienīgais, ko gribētos novēlēt ir vienam otru vairāk cienīt un uzsmaidīt. Uzsmaidīt vienkārši tā, bez iemesla, padarot vienam otra dzīvi gaišāku. :)

[EN]

Traveling is awesome. However on days when it’s pouring rain and truck passes you at ludicrous speed on gravel road throwing face full of rocks, you start to reconsider is it worth continuing or is it time to turn around and go home.

Despite the fact that we have never traveled on bicycles, about year ago, when our friends informed us about their plans to get married next (this) summer, idea to travel around Latvia’s borderline was born. Additional motivation for doing it, was the fact, that we have traveled fair bit outside of Latvia, but not as much as we wanted in our native land. We have never doubted that Latvia is beautiful country and full of interesting places and things to see. There always was a drive to see and explore more of the country we come from, not only the regions where we have lived in. And we finally got the chance.

As you can imagine, there wasn’t whole lot of planning done. Couple hours were spent on browsing internet and looking for other people experience doing similar thing. We managed to put together list of things that we need before we start out. Thankfully the biggest thing – bikes, was resolved quite quickly as our friends were willing to lend us their bikes for the time of adventure. Thank you very much, we truly appreciate it! When it comes down to route – we spent about hour initially just looking at what kind of roads we can expect and left it there. Real route was planned as we go, according to how we feel and weather is like. It has worked so far on all travels and worked this time again. :)

Was nice to see that houses near borders are inhabited and looked after. If somebody lives in a house, it will be looked after – grass is going to be cut and flowers planted. We were really happy to see that. Of course we have no illusion of life being easy in country side. It’s tough. People who live there take care of their land, animals and try to make their living as they can. But they are truly nice people. Latvians generally are nice! It’s the bonus you get when you are on bicycle – you are open to elements, and more often than not to the people around you as well. We slept often on local farmers fields, and they never had problem allowing us to do so. In addition to that we were often offered homegrown stuff. The good stuff! Once we even were offered raw milk, which we knew we wanted to get on this trip. Raw milk is still exactly as good as I remember it being when I was kid.

When we run into technical problems locals where there to help us and get the bikes back on road in no time. Additionally to that we were fed and offered a place to sleep the night. We have lots of good memories about the beautiful places we have seen on this trip, people made it great and very special! In times when we were down, somebody came along and made our day brighter, put us back on track and ready to reach the goal again!






























Location: Latvia

0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Scroll To Top