Pēteris un Dace par piedzīvoto un redzēto

April 21, 2015

Māja uz riteņiem | Home on the wheels

[Please scroll down for the English version]


[LV]

Izvēlēties māju nākošajiem nez cik mēnešiem nekad nav viegli. Izvēlēties auto/busiņu, kurā grasies dzīvot kādu laiciņu un saukt to par mājām, kamēr ceļo ir vēl grūtāk. Mūsdienās gan mobilo māju izvēles iespēju netrūkst, atkarībā no naudas maka biezuma, iespējams iegādāties visu ko gribās ceļot priekam. Neviens risinājums nebūs perfekts, bet daži būs labāk pielāgoti noteiktam ceļotājam un ceļošanas stilam.

Mūsu auto izvēle, vai precīzāk tā tips, bija diezgan skaidrs jau no sākuma. Kad pārvācāmies uz Kanādu, mūsu pirmais auto bija minivens. Nevarētu teikt, ka mēs bijām par to ārkārtīgi priecīgi sākotnēji, tomēr laikam ejot un mūsu ceļot kārei augot, bija pilnīgi skaidrs, ka labāku auto tipu, mūsu dzīves veidam būs grūti atrast. Mums patīk gulēt mašīnā – būt ieskautiem ciešā metāla korpusā, kas mūs pasargā no ārējiem elementiem.

Tieši iepriekš minēto iemeslu dēl, brīdī, kad sākām domāt par ceļošanu ilgtermiņā bija skaidrs – ir jāiegādājas kārtējais busiņš. Jā, mēs apskatījām citas opcijas – džipveidīgos. Tomēr tie nespēja izguldīt mūsu garos ķermeņus un pat ja spētu, vieta tajos būtu ļoti limitēta. Mēs apsvērām iespēju iegādāties pikapu un kemperi, tomēr secinājām, ka tas būtu diezgan dārgs pasākums un visai iespaidīgi ietekmētu ceļošanai atvēlēto līdzekļu daudzumu. Visbeidzot mēs apdomājām iespēju iegādāties jumta telti, bet diezgan ātri atmetām šo ideju – prātīgs lēmums. Nepārprotiet, šim produktam noteikti ir sava vieta tirgū, tomēr zinot tās mīnusus, kas ietekmētu mūsu komfortu bija skaidrs, tas nav mums. Ir viegli sakost zobus un pārdzīvot dažādas neērtības, ja zini, ka pēc pāris dienām būsi mājās, mīkstā gultā, bet ilgtermiņā neapmierinātība tikai krājas un ne pie kā laba tas nenoved.

Kad domā par ceļošanu ilgtermiņa, vienmēr ir vēlme atrast labāko un piemērotāko variantu un konfigurāciju, neatkarīgi no tā vai tas ir auto, pikaps vai motocikls. Papildus tam ir vēlme būt gatavam “visam” un tajā pat laikā paņemt līdzi tikai nepieciešamāko – grūti atrodams balanss.

[EN]

When it comes to choosing your house for next, who knows how long, its always hard. Choosing a car/van/truck, you are going to live for next little while traveling, and going to call home is even harder. There are ton of options out there, depending on how much you are ready to spend and what do you want (not need) while traveling. None is going to be perfect, but some are going to fit certain individuals and their travel-style better.

Our vehicle choice (type of) was in a way obvious to us. When we moved to Canada, our first vehicle was van. Not that we were initially impressed with owning soccer moms best friend… However, there is nothing without purpose in our lives, right!? Soon we realized how much van fits our weekend warrior lifestyle and how well it works for us – people who like to sleep in car and have a hard shell around.

When we started to think about long term traveling the choice was obvious – we had to get another van. Yes, we did look at other options, like Toyota 4runner, which could not quite accomodate our tall bodies and even if it would, the space available would be limited. We thought about truck + camper option, but it would heavily cut into our travel budget. Lastly, we thought for a minute about roof top tent (RTT), and decided against it – wise choice. Don’t get me wrong, I see a space for RTT if want to travel short term (up to couple weeks), but there are some serious drawback that will affect your comfort like wind and rain. Its always easier to suck it up, when you know you are going back home to your bed in couple days. :)

When you are thinking about traveling long term, there is always that quest of finding the best vehicle of transportation and its configuration, no matter if its car, van, truck or bike. In addition, you want to be ready for everything, at the same time being able to carry bare minimum things with you – tough to strike a balance there.






[LV] 

Kā mums liekas, ko mēs izdarījām pareizi?

Pirmkārt, mēs izvēlējāmies pareizo auto. Busiņš ir labākā izvēlē ceļojumam uz dienvidiem, jo tas aizsargā tevi no elementiem, kā vējš un lietus. Ticiet mani abu to ir pietiekamā daudzuma pa ceļam līdz uguns zemei. Otrkārt, komfortabla gulta bija viena no lietām, kas tiešām padarīja mūsu ceļošanu patīkamu. Papildus tam mūsu ARB nojume padarīja mūsu dzīvi ciešamu dienas, kad laiks mūs nelutināja. Tā deva mums iespēju gatavot ārpusē, kad lija un paslēpties no saules, kad bija tāda vēlme. Papildus nojumei mums arī ir odu tīkls (2.5mx2.5m), kuru pagaidām gan nav sanācis izmēģināt, bet cik dzirdēts tad tālāk uz dienvidiem, kur no šiem briesmoņiem esot grūti atkauties tam ir liela vērtība. :)

[EN]

So what we think we did right and what worked for us?

First I think we choose the right vehicle. Van is probably one of the best choices for trip down south, because it protects you from elements, like wind and rain very well. Believe me there is lots of both along the way. Secondly, having a comfortable bed that from the beginning would allow us to have a good night sleep was even more important. Another thing that really made impact was our ARB awning – it was easy to attach and allowed us to cook outside when it was raining and hide from the sun when we felt that way. We also have mesh room, but luckily, that has not been needed yet. However, if we can trust other travelers, down south, mesh room, is very valuable because of the amount of mosquitos.




[LV]

Kas nebija tik lieliski?

Mums tiešām pietrūka privātās telpas iekš busiņa. Mums pietrūka “dīvāna” uz kura apsēsties dienās, kad laiks nav mūsu sabiedrotais, un izbaudīt kādu lasāmvielu vai mocīt datoru.  Mums pietrūka iespēja gatavot ēdienu iekšpusē. Mums tas pietrūka tik daudz, ka vienubrīd pat sākām izskatīt variantus auto nomaiņai. Galu galā tomēr nolēmām, ka tas izmaksātu pārāk daudz un labāk to naudu iztērēt ceļojot… :) Daudzi cilvēki iztērē pārāk daudz naudas, lai sagatavotos ceļošanai, bet tā arī nekad nedodas piedzīvojumā. Mēs negribējām būt vieni no viņiem. ;)

Ko vēl mēs palaidām garām? To, ka mums vajadzēs ledusskapi. Pirms došanās ceļā to vairākas reizes pārrunājam un nospriedām, ka tā būs lieka naudas tērēšana, jo tikko kā šķērsosim ASV dienvidu robežu tiksim pie lēta un garšīga ēdiena uz ielas. Tiesa mēs piemirsām vienu lietu – mums patīk pavadīt laiku ārpus pilsētas un tur nav ielu ēdienu… Tas savukārt nozīmēja, ka karstums mūsu augļus un dārzeņus visnotaļ ātri padarīja par neēdamiem. Dzīvi dzīvo, dzīvi mācies. :)

Un visbeidzot liet, kas mums tiešām uzkrita uz nerva – auto riepas. Mūsu Cooper Discoverer AT3 lika mums vilties vairākas reizes. Ja ceļojumu iesākām ar 5 jaunām riepām, tad pēc 30 000km un 6 mēnešiem atgriezāmies ar vien 3, no kurām viena lēnām laiž gaisu…. Divas tikai pilnībā iznīcinātas. Lai kā man nepatīk BFG AT riepas, tā visdrīzāk būs mūsu nākošā izvēle. Vai iespējams jaunās BFG AT KO2?! Mēs gribam, lai riepas ir pozīcija uz kuru tiešām varam paļauties un lieki neraizēties par to kad kaut kas slikts atkal notiks.

[EN] 

What wasn’t so great?

We truly missed having private space inside of the van. We missed having a “couch” in the van we could sit on when weather has turned bad, read book or use a computer. We missed ability to cook inside just in case we need to. We missed it so much that we even started thinking about Astro based RV (Tiger) or Camper + Truck solution. At the end of the day, they would cost us a lot of money and would cut into travel budget. A lot of people overspend on getting their vehicle “ready”, but never go out and adventure. We didn’t wanted to be one of those people. ;)

What else we didn’t anticipate? That we will need fridge. We talked about it before, but decided against getting one. Reason behind it was simple - we will have street food all the time as soon as we leave US. There is just one detail that was forgotten, we tend to stay out of cities for extended periods of time, and there is no street food. That only meant that heat ruined all our vegies fairly quickly. 

And finally and most annoyingly out tires didn’t work out at all. Cooper Discover AT3 tires let us down more than we anticipated. We left with 5 brand new tires, and came back home 30 000km and 6 months later with only 3 (on of which also has slow leak)… Two tires were damaged beyond repairable. As much as I have never liked BFG ATs, we might be getting them. Or maybe we should try BFG AT KO2?! We want something we can depend on, and not worry about “when is it going to have hole again”.




[LV] 

Ko esam nolēmuši darīt?

Mēs paturēsim Astrīdu. Viņa ir bijusi ļoti uzticama, un šī 6 mēnešus garā testa brauciena laikā ne reizi mūs nav pievīlusi. Gulta (kura, ja tiktu izmantota tikai nedēļas nogalēm būtu ideāla) tiks pārveidota par “dīvānu”, kas var pārvērties par gultu. Papildus tam esam iegādājušies ARB ledusskapi (mums patīk viņu kvalitāte…), lai noturētu mūsu dārzeņus svaigus un dzērienus vēsus. Kas arī nozīmē, ka papildus tam liksim virsū solāro paneli un otru bateriju. Un, protams, jaunas riepas. :)

Šobrīd cenšamies savākt visas nepieciešamās detaļas kopā, lai uzbūvētu gana vienkāršu, tomēr uzticamu risinājumu izmantojot Astrīdu. Tas, ko darām šobrīd varbūt nav tik interesanti cik meklēt piedzīvojumus ASV un Meksikā, tomēr tā ir daļa no mūsu piedzīvojuma, un cerams tāda, kas padarīs mūsu dzīves vieglākas un pieredzi patīkamāku ceļojot. :)

Lai ceļojās bez bēdas! :)

[EN] 

So what have we decided?

We will keep Astrid. She has been very good to us, and we didn’t have any major problems during our 6 month test ride. Bed setup (which would work with zero problems for any weekend warrior) is going to be replaced with a “couch” that converts into a bed. We have purchased ARB fridge (they make quality products and we like them…) to keep our veggies fresh and drinks cool. Which means that second battery setup is going be deployed together with solar. And of course new tires. :)

Right now we are trying to get all pieces together and build simple, but sturdy solution using Astrid. It might not be as exciting as adventuring in US and Mexico, but it still is part of our adventure, and hopefully the one that will make our life easier and better on the road.

Happy Travels! ;) 



0 comments:

Post a Comment

Blog Archive

Scroll To Top